вівторок, 31 березня 2020 р.

Розвиваючі ігри з підручних матеріалів


    Настільні ігри весело і барвисто урізноманітнюють дозвілля кожної сім'ї. Не поспішайте купувати ігри в магазинах, а спробуйте зробити їх своїми руками, це допоможе Вам створити особливий стиль гри. Дитина розвивається кожну хвилину, навіть якщо поруч взагалі немає іграшок, він може грати камінчиком, ложкою, маминим волоссям, це теж розвиток, а дорогі іграшки часто навіть не викликають у дітей інтересу. «Висипала дитині цілий пакет іграшок, а він вибрав ... пакет!» - це дуже показовий приклад.
    Для спільного дозвілля дітей та дорослих пропоную виготовити розвивальні забавки з підручних матеріалів. Можна використати ресурси, які знайдуться в кожному домогосподарстві! Не витрачаючи жодної копійки виготовте з малюками ігри для індивідуальних та колективних занять. Отже, вам можуть знадобитися пробки(корки) різних розмірів, різноманітні крупи (лише не дорога гречка),  різноманітні картонні упаковки, трубочки від сочків та коктейлів, фломастери тощо.... Головне - працюйте з дітьми з любов'ю, доручіть їм посильні дії, хваліть за зусилля, візьміть до гри інших членів родини. 
    Саморобні іграшки потрібні не тільки малюкові, але і мамі! Це її маленький «релакс», адже рукоділля так заспокоює. Маленька брязкальце буде сповнена вашої любові, а, значить, не зможе не сподобається крихітці. Чому варто вигнати лінь і зробити іграшку для малюка своїми руками? Багато корисні іграшки не продаються в магазинах. Наприклад, сенсорна коробка, яка так добре розвиває дрібну моторику ручок малюка. Найменші діти насолоджуються новою іграшкою всього кілька днів, а потім втрачають до неї інтерес, а мама-рукодільниця може створювати «новинки» кожен день. Це просто вигідно, адже іграшка з підручних засобів коштує в сотні разів дешевше магазинної.


  1.     Назбирайте 7-10 паличок від морозива і виріжте відповідну картинку з журналу або намалюйте самі. Розмістіть палички на рівній поверхні поруч один з одним, наклейте картину, зачекайте клей висохне і розріжте палички.                                                    
  2.     У цій грі беруть участь від 2-х до 10-ти чоловік. Виготовляється 16 карток. На кожних двох картках знаходяться однакові зображення. Одна людина розкладає картки квадратом в хаотичному порядку малюнком вгору, в цей же час людина яка буде грати стоїть спиною. Він повертається рівно на 5 секунд і намагається запам'ятати зображення. Його відвертають і перевертають картки на іншу сторону. Тепер він повинен перевертати картки і знаходити пари протягом хвилини. Виграє той, який відгадав найбільшу кількість пар з однаковими малюнками. Картки можна зробити з картону і намалювати будь-які малюнки.
  3.     Для створення цієї гри вам знадобиться картонна коробка від цукерок, коктейльні трубочки і маленьку кульку, можна використовувати намистину. Продумайте і намалюйте лабіринт. Приклейте коктейльні трубочки. Покладіть кульку і починайте гру.
  4.     Щоб зробити таку квітку, знадобляться: порожні бульбашки з-під шампуню; шило; ножиці; шнурок; картон. Обкласти пелюстками серцевину квітки, виконайте шилом отвори, які будуть проходити через обидва елементи. Дитина зможе заплітати шнур і тим самим розвивати дрібну моторику.                                                                               
  5.     Як зробити пальчиковий театр? Ось ще одна розвага, яке зробить будь-яке свято веселим і урізноманітнить дозвілля. Пальчиковий театр дозволить розіграти будь-яку казку, причому одна людина може виконувати кілька ролей. Можливо, ваша дитина природжений актор. Тоді він буде, змінюючи свій голос, його інтонацію, говорити за різних героїв дійства.
  6.     «Слухай звуки» Для гри необхідно зібрати колекцію з кількох пластикових «яєць» з-під «Кіндера». Кожну ємність слід заповнити різним вмістом: манною крупою, горохом, монетками, піском, гречкою, рисом, сіллю, намистинами, зламаними сірниками або зубочистками. Але заповнювати потрібно таким чином, щоб усередині ще залишилося трохи вільного простору. Дитина буде брати таку «брязкальце» в руку, трясти їм і слухати новий звук. Якщо малюк вже вміє розмовляти, можна попросити його розповісти про вміст яйця. Тільки грати з малюком в подібну гру потрібно обов'язково під маминим наглядом, інакше цікавий гравець не пропустить нагоди спробувати вміст іграшок на смак.                                                               
  7. Ігри з пробками від пляшок
     

Немає коментарів:

Дописати коментар