четвер, 31 серпня 2023 р.

Підсумки роботи комунального закладу Львівської обласної ради «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая»

 Підсумки роботи комунального закладу Львівської обласної ради «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая»

Звіт директора Наталії ЦИМБАЛЮК


КЗ ЛОР «БП НРЦ Святого Миколая» здійснює діяльність з надання спеціальної освіти для дітей з порушеннями психофізичного розвитку. 


Структурні підрозділи БП НРЦ Святого Миколая 

Дошкільне відділення – для забезпечення ранньої педагогічної корекції та абілітації/реабілітації, у складі якого функціонують групи компенсуючого типу денного перебування для дітей віком від 3 до 6 (7) років.

Спеціальна школа для здобуття початкової та базової середньої освіти 1-10 класи, та допрофільна середня освіта за професійним спрямуванням 11-13 класи.

Освітньо-соціально-культурний центр (ОСКЦ) для дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються на інклюзивній чи індивідуальній формі навчання в інших закладах освіти.

Наскрізними складовими БП НРЦ є відділення реабілітації та корекційно-розвиткової роботи, соціально-психологічна служба.

На сьогоднішній день у підрозділах БП НРЦ Святого Миколая освітньою послугою охоплено близько 240 дітей віком від 3-х до 19-ти років, з яких близько 150 з інвалідністю. Кожного року кількість учнів у закладі збільшується, що свідчить про позитивний імідж закладу та високу якість надання освітніх та корекційно-реабілітаційних послуг.  Так, лише за останній рік, кількість учнів збільшилась на 50 дітей. 

БП НРЦ Святого Миколая  - сучасний заклад освіти, який активно працює у напрямку розвитку інклюзивної освіти, зокрема, реалізації права на освіту дітей з особливими освітніми потребами, їх соціалізації та інтеграції в  суспільство шляхом здійснення комплексних корекційно-розвиткових та реабілітаційних  заходів,  спрямованих  на   відновлення  здоров’я,  здобуття   освіти   відповідного  рівня,  розвиток  та  корекцію  порушень, всебічний гармонійний розвиток. Тут реалізовується інклюзивний підхід до організації освітнього процесу, який передбачає створення умов для навчання та розвитку дітей з різними потребами і можливостями: з інтелектуальними порушеннями різного ступеня, зі синдромом Дауна, з розладами спектру аутизму та іншими генетичними, складними та комплексними порушеннями.

Для забезпечення інклюзивної освіти у закладі працюють фахівці-професіонали, які мають відповідну кваліфікацію та досвід роботи з дітьми з особливими потребами. Використання різноманітних методик, методів та підходів до навчання дозволяє забезпечити максимально ефективне засвоєння навчального матеріалу дітьми з різними потребами. Заклад також працює над створенням інклюзивного середовища, яке сприяє розвитку соціальної адаптації та взаємодії між дітьми. Включення дітей з особливими потребами в загальноосвітнє середовище дозволяє розвивати їх, враховуючи індивідуальні потреби та можливості. БП НРЦ Святого Миколая, залучаючи напрямок інклюзії, ставить перед собою завдання забезпечити доступну та ефективну освіту для дітей з різними потребами, надаючи їм рівні можливості для розвитку та успіху в житті.

Заклад здійснює науково-педагогічні експерименти регіонального рівня в рамках Програми розвитку освіти Львівщини 2021-2026:

  • Впроваджено новий освітній проект «Допрофільна середня освіта за професійним спрямуванням для дітей та молоді з особливими освітніми потребами в умовах багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру 11-13»,  з вересня 2021 року вперше відкрито 11 клас.

  • Визнано успішним, розширено та продовжено ще на 5 років проект Освітньо-соціально-культурний центр (ОСКЦ) для дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються на індивідуальній формі нашого закладу та інклюзивній формі навчання інших закладів освіти.

Допрофільна середня освіта за професійним спрямуванням для дітей та молоді з особливими освітніми потребами включає проведення частини занять профорієнтаційного напрямку у співпраці та на базі з відповідними закладами профтехосвіти. Це є важливим кроком для розвитку інклюзивної освіти щодо забезпечення рівних можливостей для всіх студентів, а також підготовки кваліфікованих фахівців для ринку праці.


           


Освітньо-соціально-культурний центр (ОСКЦ) для дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються на інклюзивній чи індивідуальній формі навчання в закладах освіти для забезпечення всебічного розвитку особистості та реабілітація дітей з особливими освітніми потребами шкільного віку шляхом створення освітньо-соціального-культурного середовища в позаурочний час та надання профорієнтаційних навичок.

     

Всі навчальні проєкти у БП НРЦ Святого Миколая інклюзивно орієнтовані та спрямовані на розвиток різних компетентностей учнів, включаючи соціальні навички, розуміння різних культурних та етнічних традицій, комунікацію та співпрацю  не лише між учнями закладу, але і інших закладів та суспільства в цілому. Крім того, вони допомагають залучати учнів до більш активної участі в навчальному процесі та розвитку їх творчих здібностей.

Лише у 2022 році в БП НРЦ Святого Миколая  заплановано та реалізовано нижчевказані проєкти.

Проєкт із реабілітологом  Ерезом Пілзом з Ізраїлю – проведено курс реабілітаційних заходів для кожного з учнів 1-х класів. 


    

Проєкт  «Імунотерапія – аутизм» з доктором медичних наук  Тошіо Інуі (Японія)

   

Продовжено співпрацю з:

  • Міжнародною організацією Львівська Асамблея Християн (Північна Ірландія);

       


  • львівськими осередками міжнародної організації «Ротарі Клуб»




Розпочато міжнародні проєкти

БП НРЦ Святого Миколая єдиний з України став учасником міжнародного конкурсу проєктів «Hands Across Water», спрямований на розвиток інноваційних технологій STEM-освіти та культури збереження водних ресурсів, який об`єднав учасників 65 навчальних закладів з різних країн, серед яких - США, Ізраїль, Франція, Польща, Литва, Косово, Молдова, Албанія, Румунія. На першому етапі у 2022 році шкільний проект «Вода - джерело життя» став фіналістом, а на другому етапі у 2023 році шкільний проєкт «Де є вода, там є життя!» розділив місце переможців разом із французьким College le Vignet









з ініціативи Ротарі-клубу започатковано італійсько-український проєкт «Дитячий медіапростір», де наші діти матимуть змогу самостійно створювати мультфільми.


Заклад активно співпрацює з іншими закладами освіти, громадськими організаціями, благодійними фондами, спілками у напрямку обміну досвіду та соціалізації дітей з особливими освітніми потребами.

Профорієнтаційний проєкт навчання в Академії грації, краси та моделінгу "Glance Models" із Анастасією Барбарою, де діти навчаються модельної справи та виступають на показах моди для презентації одягу львівських дизайнерів. Інформаційна стаття про цей проєкт та світлини із фотосесії ввійшли до міжнародного журналу «Star Models» в рамках проєкту New Day.


    




Проєкт «Акторська майстерність» - діти беруть участь у виставах з акторкою Львівського театру імені М. Заньковецької, викладачкою школи Павла Табакова Мар’яною Фехтель.

        


За сприяння Центру соціальної кінології, професійного хендлінгу "Harmonic Dog" (м. Львів) в закладі діє проєкт «Каніс-терапія», зокрема, впровадження курсу однойменного гуртка, з метою позитивного, психосоціального і фізіореабілітаційного впливу на дітей.

                   

Норвезько-український соціально-мистецький проєкт «Artlion», керівник – Ewa Laxa, координатор - Марічка Романюк, що діє при Львівській обласній бібліотеці та систематично організовує пізнавально-розважальні та мистецькі заходи для дітей закладу.

       


З ініціативи ГО «Розвиток громади» вихованці закладу були залучені до проекту «Міс Львів 2021», де мали змогу прийняти участь у різноманітних заходах, а також організатори за зібрані кошти зробили ремонт у санітарній кімнаті БП НРЦ Святого Миколая


Досягнення вихованців

  Цього року учні нагороджені дипломом за ІІІ місце у Всеукраїнському дистанційному конкурсі «Оберегова лялька-мотанка»


         

      


До Міжнародного дня захисту дітей та з нагоди 30-річчя Незалежності України стали переможцями у XV (ювілейному) всеукраїнському конкурсі шкільних малюнків «Мої права» (м.Київ).

В мистецькому конкурсі-фестивалі «Мрії збуваються на Різдво 2021», організованого ГО «Щаслива родина - успішна Україна» отримали 1 місце і золоту медаль у номінації «Образотворче мистецтво» і 2 місце у номінації «Естрадний вокал». 

Згідно Стратегії розвитку в БП НРЦ Святого Миколая постійно діють загальношкільні проєкти

Проєкт «Іпотерапія», в рамках якого впроваджено курс гуртка «Розвиткова верхова їзда», який забезпечує фахову організацію навчально-реабілітаційного середовища та впровадження методики «Іпотерапія» в освітній процес.


       


Корекційно-розвиткової роботи з арт-терапевтичними техніками за освітніми та авторськими програмами та ідеї хенд-мейду (речі, виготовлені власноруч вихованцями закладу).


       

Проєкт народних промислів «Колорит», де учні задіяні у виготовленні дерев’яних предметів побуту, дерев’яної та розумної іграшки, постійно поповнюються елементи арт-терапевтичної зони «Українське подвір’я», яке стало головною фотозоною та окрасою закладу.


             


Проєкт «Основи фінансової грамотності», де з дітьми проводиться робота з оволодіння основами фінансової грамотності, що дозволить вихованцям бути самостійними у дорослому житті та правильно розпоряджатись грішми.


       

Арт-терапевтичний проєкт «Тіньовий театр», в рамках якого впроваджено однойменний курс гуртка, що сприяє розвитку мовлення, спонукає дітей до активної взаємодії та спілкування, розвиває творчу самореалізацію.


       


Проєкт «Реабілітаційний туризм» - реабілітація, рекреація та соцілізація дітей з особливими освітніми потребами.


       


Проєкт «Теплиця» - профорієнтаційна адаптація дітей з особливими потребами, їх підготовка до подальшого суспільного життя.

                           

Методична робота

БП НРЦ Святого Миколая співпрацює з:

  • Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка;

  • Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, а також створеним на його базі Міжнародним навчально-практичним центром «Фахової підготовки спеціалістів анімалотерапії».

       

Також тісно співпрацювали з Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти. Зокрема, було створено ряд навчальних відео з досвіду роботи з дітьми з особливими освітніми потребами для слухачів підвищення кваліфікації Кафедри практичної психології.

А також педагоги закладу неодноразово були залучені Кабiнетом координацiйно-методичної діяльності ЛОІППО до вебінарів, де ділились власними напрацюваннями щодо роботи з дітьми ООП різних вікових категорій (як дошкільного, так і шкільного віку) для усіх педагогів залучених до інклюзивної освіти.

Окрім цього, з метою обміну  досвідом педагоги закладу були тренерами міжнародних онлайн-практикумів, доповідачами на різноманітних онлайн-конференціях, зокрема, Наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених Факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана Франка.

БП НРЦ Святого Миколая активно співпрацює з Управлінням державної служби якості освіти у Львівській області з питань сертифікації та інституційного аудиту. Педагог закладу пройшла навчання та стала освітнім експертом сертифікації вчителів та здійснює експертну діяльність сертифікації з 2020 р.

       

У 2023 році педагог закладу пройшла навчання та стала освітнім експертом з проведення інституційного аудиту.

А також педагоги закладу неодноразово були залучені до проведення семінарів та курсів підвищення кваліфікації, в тому числі міжнародних, у сфері інклюзивної освіти за ініціативою громадських організацій.

У 2021 році педагоги закладу написали програми для нового проекту «Допрофільна середня освіта за професійним спрямуванням для дітей та молоді з особливими освітніми потребами в умовах багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру».

Брали участь та стали переможцями в обласних конкурсах Львівщини:

  • «Інноваційні програми та дидактичне забезпечення для осучаснення освітнього процесу - 2021» у номінації «Навчальні програми предметів для спеціальних закладів»;

  • «Дидактичне забезпечення змішаного та дистанційного навчання» департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Також, педагоги закладу брали участь у міжнародному конкурсі «Україна без кордонів», де отримали одразу чотири нагороди в номінації «Кращі інклюзивні практики України – 2021». З них два проекти отримали гран-прі і два – перші місця.


З березня до листопада 2022 року у закладі було  прийнято на довготривале перебування понад 70 внутрішньо переміщених дітей та забезпечено їхні потреби: проживання, навчання, відпочинок.


Заклад має мрію провести реконструкцію ще одного навчального корпусу з метою збільшення навчальних кабінетів та створення належних умов для здійснення корекційного освітнього процесу. Рішення щодо реконструкції цього корпусу погоджено з Управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради.

Станом на сьогодні заклад отримав містобудівні умови і обмеження. Виготовлено проектно-кошторисну документацію.






     Сайт                                                                   Facebook            

                                                                        


                              


Немає коментарів:

Дописати коментар